Nejdú vám štvorkolky a snehové reťaze dokopy? Napriek tomu sa k sebe hodia

Veľké kolesá štvorkoliek nabádajú k myšlienkam, že ste na tomto stroji nesmrteľní. Pozor na takéto myšlienky, pretože aj jazdci so štvorkolkami bývajú účastníkmi dopravných nehôd. Nehody so štvorkolkami síce nie sú až tak časté na cestách ako v lese, ale napriek tomu by ste mali myslieť na bezpečnosť tiež počas jazdenia po spevnenej vozovke.

Štvorkolka môže jazdiť všade tam, kde automobil

Vďaka našim zákonom sa môžete so štvorkolkou vybrať všade tam, kde jazdíte s automobilom. Toto pravidlo platí dokonca aj pre snežné skútre Lynx, s ktorými smiete jazdiť  po klasických cestách. Podľa zaradenia patria štvorkolky medzi motorky, ale podľa zákona musíte mať na ich riadenie vodičský preukaz typu B. Ak nechcete štvorkolku schovávať len vo dvore alebo v garáži, musíte ju riadne zaregistrovať. Obdržíte poznávacie značky, budete chodiť na technické kontroly a každoročne si platiť povinné zmluvné poistenie. To všetko sa vám však vyplatí, pretože jazda po diaľnici na štvorkolke ja rovnako dynamická ako jazda v lese. Samozrejme, že so športovou štvorkolkou si v horách užijete viacej zábavy. Potôčiky, výmole, skalnaté útvary a iné prekážky sú ako stvorené na to, aby ste skúšali vysoké skoky, driftovanie a prudké manévre. Na ceste síce driftovať nebudete, ale môžete vyskúšať, čo motor štvorkolky dokáže. A verte, že aj na ceste dokáže veľa.

Pozor na jazdu po snehu v lese i na ceste

V prípade, že budete v zime jazdiť so štvorkolkou po snehu, odporúčame vám si dokúpiť snehové pásy. Jednoducho vymeníte kolesá za pásy a premeníte štvorkolku na snežný skúter. Investícia do pásov sa vám oplatí hlavne vtedy, keď vlastníte úžitkovú štvorkolku a potrebujete ju zapriahnuť do práce aj počas zimy. Iné je to pri jazde po ceste. Opäť pripomíname, že pre štvorkolku platia rovnaké pravidlá ako pre automobil. Znamená to, že počas prejazdu úseku, ktorý je označený danou príkazovou značkou, musíte na kolesá štvorkolky nasadiť snehové reťaze. Snehové reťaze sa vám zídu tiež v už spomínanom lese, keď nemáte nasadené pásy a potrebujete prejsť vysokým snehom. Oceníte ich aj v situácii, keď zostanete visieť v kolóne v prudkom kopci pokrytom snehom. Štvorkolka je síce veľmi silný stroj, ale nie je všemocná. Myslite pri jazde na štvorkolke na všetky úskalia a kúpte si pomôcky, ktoré urobia vašu jazdu počas zimy či leta maximálne bezpečnú.